Waarom zouden bedrijven integratiedagen moeten organiseren voor hun werknemers?
Goed geïntegreerde medewerkers verbeteren de productiviteit van de organisatie. Dat is een feit. Dat komt omdat mensen die elkaar beter kennen en weten hoe ze zich, niet alleen op het werk, in verschillende situaties moeten gedragen gewoon efficiënter zijn. Ze hebben betere relaties, weten meer van elkaar. Op de een of andere manier kunnen ze in verschillende situaties, die zich natuurlijk ook op het werk voordoen, op elkaar rekenen.
Waar maakte u zich zorgen om?
Het was absoluut het grootste spel dat ik ooit heb georganiseerd in termen van het aantal deelnemers. Ik heb het twee keer georganiseerd, voor twee verschillende organisaties. Het waren twee totaal verschillende ervaringen. De eerste keer was ik erg nerveus. Er waren namelijk ongeveer 130 tot 150 mensen aanwezig. Het evenement vond plaats in het buitenland, in Groot-Brittannië. De deelnemers kwamen uit alle continenten. Het was geen homogeen team, maar de mensen waren op de een of andere manier wel met elkaar verbonden.
Er waren vooraf veel twijfels. Allereerst werd het spel volledig in het Engels gespeeld. Bovendien kwamen de functionele teams uit verschillende landen en continenten. Dus ja, ik maakte me wel zorgen. Maar in de loop van het spel bleek dat deze zorgen volledig ongegrond waren. Het spel komt langzaam in beweging en dan volgt een superdynamische fase waarin iedereen begint te rennen, kaarten te dragen en informatie te verzamelen. Elke tafel beslist - vroeg of laat - over een strategie. Sommige deelnemers tonen zich geboren leiders. Het is een complete chaos.
Waarom heeft u voor The Tree of Life gekozen?
Vroeger organiseerde ik verschillende bijeenkomsten. Bijvoorbeeld integratiedagen met enkele fysieke activiteiten, sporten, enz. Ongetwijfeld helpen ze ook om iets te leren en zijn ze nuttig. Maar spellen waren voor mij echt een ontdekking. In de eerste plaats omdat ze teamintegratie bieden en in de tweede plaats omdat ze heel precies die gebieden aanpakken die ik persoonlijk voor de organisatie als zeer belangrijk beschouw. Ik was zeer onder de indruk. Het Tree of Life spel is een combinatie van integratie en verschillende aspecten en fasen die elk bedrijf doorloopt.
Voor mij zijn de belangrijkste elementen die uit het spel The Tree of Life naar voren komen, de betrokkenheid van de medewerkers en de focus op het bereiken van doelen. Zeer snel worden alle leiderschapsvaardigheden en leiderschapscompetenties duidelijk. Mensen houden zich snel aan hun rol en tonen een hoge mate van energie die ze gemakkelijk kunnen meenemen naar het echte leven, op kantoor en vaak ook in alledaagse situaties.
Is The Tree of Life geschikt voor een off-site bedrijfsaccommodatie?
Ja. We organiseerden The Tree of Life off-site voor een bedrijf. 110 mensen namen deel aan het spel. Alles was nauwgezet gepland en het spel sloot aan bij de belangrijkste off-site doelen. Op dat moment spraken we veel over de belangrijkste zaken voor het bedrijf waar ik onlangs als leidinggevende in dienst ben gekomen. We hebben het gehad over fundamentele zaken als ons doel, onze waarden, onze prioriteiten en de visie die we wilden bereiken.
De visie van het gehele managementteam die we vervolgens aan alle medewerkers presenteerden heette Double Payback. De laatste opdracht in het spel was, na alle stappen die we hebben doorlopen, om de score te verdubbelen. Het spel verliep zo fantastisch en werd met zoveel energie gespeeld dat we er uiteindelijk in slaagden de score te verdrievoudigen. Het was geweldig. Omdat het iedereen deed geloven dat wanneer de organisatie zich richt op haar doelstellingen en haar prioriteiten, ze snel haar taken kan uitvoeren, zelfs onder tijdsdruk. Het geeft de organisatie een hoge dosis zelfvertrouwen. Als de hele organisatie zich op hetzelfde doel richt, kunnen we alles bereiken.